Saradnja italijanske kompanije “Veronesi” i “Agroživa”

Bez autora
Jul 18 2013

Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić i direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović potpisali su danas sa predsednikom italijanske kompanije “Veronesi” Brunom Veronezijem Memorandum o razumevanju o saradnji te kompanije i preduzeća “Agroživ” iz Žitišta. “Veronesi” je jedna od najvećih prehrambenih kompanija u Italiji i Evropi, i zainteresovana je za to da preuzme “Agroživ”, koji je u vlasništvu "Srbijagasa". Pomenuta italijanska kompanija, koja je prošle godine ostvarila promet u iznosu od 2,7 milijardi evra, do sada nije imala proizvodnju van Italije. U narednim mesecima “Veronesi” će obaviti detaljnu analizu tehničko-ekonomske opravdanosti ulaganja u “Agroživ”, pri čemu bi se, ukoliko se sve bude odvijalo po planu, značajne investicije mogle očekivati početkom naredne godine.

Saradnja italijanske kompanije “Veronesi” i “Agroživa”Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić i direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović potpisali su danas sa predsednikom italijanske kompanije “Veronesi” Brunom Veronezijem Memorandum o razumevanju o saradnji te kompanije i preduzeća “Agroživ” iz Žitišta.

Dinkić je nakon potpisivanja Memoranduma istakao da je “Veronesi” jedna od najvećih prehrambenih kompanija u Italiji i Evropi, i da je zainteresovana za to da preuzme “Agroživ”, koji je u vlasništvu "Srbijagasa".

Ministar je naveo da pomenuta italijanska kompanija, koja je prošle godine ostvarila promet u iznosu od 2,7 milijardi evra, do sada nije imala proizvodnju van Italije.

Prema njegovim rečima, u narednim mesecima “Veronesi” će obaviti detaljnu analizu tehničko-ekonomske opravdanosti ulaganja u “Agroživ”, pri čemu bi se, ukoliko se sve bude odvijalo po planu, značajne investicije mogle očekivati početkom naredne godine.

Dinkić je naveo podatak da “Agroživ” sada proizvodi približno 13 miliona pilića godišnje, a da će, ako bude postignut dogovor, proizvodnja biti povećana na 100 miliona pilića godišnje.

Veronezi je istakao da su predstavnici te kompanije došli u Srbiju kako bi procenili mogućnosti za ulaganje u proizvodnju mesa i za razvoj saradnje.

On je napomenuo da će studija izvodljivosti pokazati način ulaganja u “Agroživ”, i dodao da “Veronesi” namerava da proizvodnju iz Srbije izvozi u Evropsku uniju.

Bajatović je saopštio da “Srbijagas” izlazi iz vlasništva u “Agroživu” jer je strategija Vlade Srbije da se to javno preduzeće vrati osnovnoj delatnosti, a to je proizvodnja i distribucija gasa.

On je naglasio da postoje svi razlozi za to da Vlada Srbije izađe u susret zahtevu kompanije “Veronesi” da se bilansi “Agroživa” očiste, da se zajednički napravi korektan socijalni program i da se svi potencijali srpske kompanije usmere ka savremenoj proizvodnji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik